Ako vybrať vhodný matrac

01.10.2015 11:37

Na výbere vhodného matraca by sme si mali dať záležať nielen preto, že nám spánok zaberie asi tretinu života. Nezdravé spanie nám totiž dokáže dlhodobo ničiť naše zdravie. Pritom nie je výber vhodnej matraca nijako zložitý. Stačí si len dať pozor na niekoľko zásadných vecí. Aké to teda sú?

Jedným z najdôležitejších parametrov matracov je tvrdosť. Tu by sme mali pamätať na fakt, že zákazníci často volia tvrdosť podľa matraca, na  ktorú sú zvyknutí. Čo nie je úplne najšťastnejšie riešenie. Často sa totiž stáva, že sú zvyknutí spať na matraci, ktorá pre nich nie je vhodná.

Kvalitný matrac za priaznivé ceny? Viac tu - najlacnejšie matrace.

Tvrdosť matraca by sme mali voliť v závislosti na našej hmotnosti. Zákazníkom s vyššou váhou preto vždy odporúčame matrac s vyššou tvrdosťou, a naopak. Dôležitý je tiež spôsob spánku. Ak spíte po väčšinu noci na boku, je pre vás vhodnejšie matrace mäkšie. Pokiaľ naopak spíte na chrbte, vyberte si matrac tvrdší.

Dôležitý je tiež materiál, z ktorého je matrac vyhotovená. V súčasnosti sú najviac vyžadované matrace z peny, latexu či matrace pružinové. Penové matrace sú často profilované špeciálnymi rezy, čím dochádza k vytvoreniu takzvaného zónovania. Vďaka tomuto princípu sú penové matrace vhodné z ortopedického hľadiska (správna podpora tela). Pružinové matrace sú tvorené zo systému pružín. Pri nákupe môžete naraziť aj na matrace latexové. Tie sú však už v dnešnej dobe na ústupe.

Ďalšie informácie k výberu nájdete napríklad v príspevku - Čím sa riadiť pri výbere matraca